Wat kan social media doen met je gesteldheid?

Gepubliceerd op 3 juni 2022 om 14:36

Tegenwoordig zitten veel jongeren, maar ook ouderen op social-media, zonder kan bijna niet meer.

Wist je dat je hersens anders gaan werken door social-media? 

Je hersenen worden bij het zien van alle foto’s, statusupdates en filmpjes in korte tijd blootgesteld aan heel veel informatie die snel voorbij flitst. De hersenen krijgen dus heel veel informatie te verwerken en dat is best pittig. Als gevolg hiervan kunnen gebruikers zich soms moeilijker concentreren en kunnen slaapproblemen ontstaan.

Ben ik wel leuk genoeg?

Door sociale media als Instagram en Snapchat is het voor vooral jongeren makkelijker dan ooit om zichzelf te vergelijken met anderen. Sociale media kunnen invloed hebben op het zelfbeeld.

 

In de sociale mediawereld laten de meeste mensen de beste kant van zichzelf zien. Foto's kunnen op allerlei manieren gladgestreken en gemanipuleerd worden, door bijvoorbeeld photoshop. Wanneer alles zo perfect lijkt, kan het moeilijk zijn om voor ogen te houden dat in andermans perfecte leven ook sprake is van mindere momenten, die ze niet delen. 

 

Als je veel kijkt naar de hoogtepunten uit het leven van anderen, kan het lijken alsof je eigen leven nogal saai en normaal is. Als je ziet hoe anderen de tijd van hun leven hebben, kun je last krijgen van fear of missing out. Je bent dan bang dat je leuke dingen mist als je niet constant online en beschikbaar bent, zo ontstaat onder andere ook een verslaving voor social-media. 

 

Ze kunnen zich dan het volgende afvragen: 'Ben ik wel net zo leuk?', 'Krijgt mijn foto genoeg likes?' Door deze continue prestatiedrang. Die vooral gericht is op het uiterlijk, kunnen jongeren, maar soms ook ouderen behoorlijk onzeker worden. In bijvoorbeeld de puberteit maken kinderen al een grote lichamelijke veranderingen door, en social media kunnen hier nog een schepje bovenop doen. Naast onzekerheid kunnen social media ook bijdragen aan depressies.

Wees en blijf er van bewust dat er in elk leven ook mindere momenten voor komen en blijf dit relativeren. Als je hier bij stil staat, zal je merken dat het oh zo perfecte leventje van die ene instagrammer minder met je doet dan voorheen.

 

Struggle je toch nog ergens mee? Probeer hier dan over te praten met een vertrouwenspersoon en bij ons staat ook altijd de deur open om contact op te nemen.

 

Social-media = leuk en moet leuk blijven! 

Dankjewel weer voor het lezen, Ik ben erg benieuwd, wat jij van deze blog vond. Laat het vooral hieronder in de reacties weten.

 

Vorige blog nog niet gelezen? Hier hebben we het over hoe vaak je moet posten op social media

https://www.kemiagency.nl/blog/920766_nieuwe-reclameregels-voor-influencers

 

Liefs,

 

Kim en Jaimy

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.